Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2019 00:22 - Р Е К Л А М А - ПОДКРЕПЯЙТЕ РОДНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1088 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 11.11.2019 00:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
НА ПЪТ ЗА ТРЪН НЕПРЕМЕННО СЕ ОТБИЙТЕ В МАГАЗИНА НА ФЕРМАТА В СЕЛО ПАРАМУН

   В последно време често ми се налага да пътувам до град Трън. Привързан съм силно към този регион, това е и причината да посветя много години на упознаването му. Само 1/3 от него днес е в България. Аз обаче упознах и останалите 2/3. Писал съм доста за този край, в блога си имам поместени хиляди снимки от него, а по-запознат с този край  едва ли има ннякой кореняк трънчанин. За две седмици три пъти пътувах до Трън - единият път за Конференцията по случай 100 години от Ньойския договори и два пъти с туристи. Подарих на читалището над 2000 снимки - прекрасни, с висока резолюция от цялото трънско на флашка, пътеводител за всичките планини в Западните покрайнини и свети места и подробно описание на снежните капани, които щракнаха след 1919 г. пред българите, за да измрат в тях. При входа към града на една стена от декоративен камък бе написано: От Трън по-убаво нема!  Това е самата истина. Заради хубостта му и здравият климат тук са идвали болни европейци, най-много от Ирландия, излекувалите се са оставали тук и са вземали трънчанки. От тези бракове днес в Трън има доста жени с червеникави коси. От тях произлизат и особените имена на местности и населени места, нямащи нищо общо с местните. Трънчанки, като символ на здраве и здрав ген са вземани за жени по Граовско и други региони, но макар и в други региони при разговор с тях, те първо казват, че са трънчанки. Същото казват и живущите по Трънските одровци, селата по поречието на р. Ерма в Западните покрайнини. Първото изречение след запознаването с тези хора е: Ние сме трънчани.
  Същата съдба за жалост на нас и за срам на ннойските идиоти има и Годеч, 2/3 от региона на тази стара българска твърдина идиотите от Ной откъснаха от родината ни и придадоха към някогашнното Тройно кралство...
   Село Парамун е трънско село, в което фермери се опитват да развиват животновъдство. Те направиха магазинче за тяхната стока до шосето за Трън. Бизнесът им потръгна, в магазинчето освен селскостопански продукти - млечни произведения, месни произведения, те предлагат и много видове сладка, мед, зимнина, всичко е много качествено и екологично. През уикенда пекат скара  с тяхно месо, а не това от Бразилия или Ирландия, много коли спират. Магазинчето бе разширено с помещение за хранене, после го разшириха още с навес, но и той не достига. Трънчаните некомомунисти са интелигентни хора, поради това в магазинчето се прпедлагат и различни книги за Трънско. Има обаче и още една примамка около това магазинче, която не всички са осъзнали както аз, но със сигурност влияе на хората, пожелаващи да постоят тук и това е символът на Трънско - Драговицкият камък. Голяма красота!. Голяма е красотата ако се погледне Драговицкият камък също от село Ясенов рид в Западните покрайнини. Една стърчаща скала и в основата й махала Мъниш. 
   За да се развие още по-дборе бизнеса на тези трудолюбиви хора в прекрасния им регион, който е НЕЗАСЛУЖЕНО /!!!/ БЕДЕН, пътуващите покрай магазинчето им могат да си купят екологични стоки на цени колкото боклуците в големите вериги напр. на Нора Ананиева или други олигарси, събудили се богати след 10. 11. 1989 г. Заслужават ли те повече благоденствието си, забогатяли от разграбването на държавата гова чрез баннкови, приватизационни и други фокуси или тези хора, които се трудят всеки ден, при отглеждането на животнни почивен ден няма. Убеден съм, че ако пътуващите през Парамун си купят нещо - давам пи.ремер с хита им, сладко от диви ягоди, в което няма грам вода - следващият път при преминаването си от тук ще сторят същото. А аз имам още една причина непременно да спра тук - да седна така, че срещу мен да бъде Драговицкия камък и да си взема любимата комбиация - кафе и вафла.
    И накрая да се похваля с нещо - изкачвал съм се на Драговиция камък от към  с. Врабча и от гъм с. Драговица. В блога си имам прекрасни снимки от тези мои пътувания, по най-дивите и непосетени места в България.
    При излизане от Брезник, следете къде е табелата за с. Парамун, заслужава си да поспрете там. И още едно много интересно място има преди Парамун, богомилските гробища и светилището-гърло над с. Гърло.
    




Гласувай:
5



1. morskipesni - Как да ги посетя тия трънски красоти,
11.11.2019 14:00
като единият ми ник прави главоломна кариера в немско, а другият лежи на варненския плаж и стихоплетства?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12191402
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031